/ Recepty / Velikonoční jehněčí pečínka
Velikonoční jehněčí pečínka
Chcete si na zelený čtvrtek připravit hostinu po vzoru Poslední večeře? Neměl by na ní chybět Velikonoční beránek. Tradičně by se mělo jednat o maso s kostí.
K výrazné chuti jehněčího masa pasuje i výraznější koření, nejlépe česnek a rozmarýn.
Použít můžete jehněčí nebo kozlečí kýtu. Případně plec, kolínka, hřbet i žebra (jen pozor na kratší dobu pečení!). Zbavte ji větších kusů tuku. Nadrťte šest až osm stroužků česneku, nasekejte šest snítek rozmarýnu, přidejte poctivou špetku soli a v hmoždíři vše utřete na pastu. Rozkrojte citrón a maso jím potřete ze všech stran, pak do něj vetřete pastu. Dejte do pekáče a podlijte malým množstvím vody, můžete přidat i rozkrojenou, neoloupanou palici česneku a pár snítek rozmarýnu. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 30 minut, potom snižte na 100°C a pečte 2-3 hodiny.
Za přílohu můžete zvolit salát z čerstvých listů špenátu nebo rucoly a např. placky z nekvašeného těsta, tzv. macesy. Pečenými bramborami však taky nic nezkazíte.
K zapíjení lahodí výborně výraznější červené víno, třeba odrůdy Zweigeltrebe nebo Dornfelder.