SLAVNOST ZMRTVÝCHVSTÁNÍ JEŽÍŠE KRISTA

Velikonoční jehněčí pečínka

Chcete si na zelený čtvrtek připravit hostinu po vzoru Poslední večeře? Neměl by na ní chybět Velikonoční beránek. Tradičně by se mělo jednat o maso s kostí. 

K výrazné chuti jehněčího masa pasuje i výraznější koření, nejlépe česnek a rozmarýn.

Použít můžete jehněčí nebo kozlečí kýtu. Případně plec, kolínka, hřbet i žebra (jen pozor na kratší dobu pečení!). Zbavte ji větších kusů tuku. Nadrťte šest až osm stroužků česneku, nasekejte šest snítek rozmarýnu, přidejte poctivou špetku soli a v hmoždíři vše utřete na pastu. Rozkrojte citrón a maso jím potřete ze všech stran, pak do něj vetřete pastu. Dejte do pekáče a podlijte malým množstvím vody, můžete přidat i rozkrojenou, neoloupanou palici česneku a pár snítek rozmarýnu. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 30 minut, potom snižte na 100°C a pečte 2-3 hodiny. 

Za přílohu můžete zvolit salát z čerstvých listů špenátu nebo rucoly a např. placky z nekvašeného těsta, tzv. macesy. Pečenými bramborami však taky nic nezkazíte.

K zapíjení lahodí výborně výraznější červené víno, třeba odrůdy Zweigeltrebe nebo Dornfelder.

Velikonoční jehněčí pečínka (2.5.2019, 15:48)

Chcete si na zelený čtvrtek připravit hostinu po vzoru Poslední večeře? Neměl by na ní chybět Velikonoční beránek....

Bílá sobota - Ježíš leží v hrobě (29.4.2019, 14:57)

Bílá sobota - Ježíš leží v hrobě
Bílá sobota je druhým dnem, kdy Ježíš ležel v hrobě. Den zmatku a ticha. Ježíšovi učedníci byli v tento den...

Velikonoční Aleluja (21.4.2019, 11:28)

Velikonoční Aleluja
Výraz aleluja pochází z starého hebrejského výrazu halelú-jáh, který znamená oslavujte Pána, chvalte Pána. Tento výraz...

Láska je silnější než smrt (18.4.2019, 16:03)

Láska je silnější než smrt
Velikonoční upomínka na vlastní smrt je pro mě výzvou, abych bedlivě žil v přítomném okamžiku, uvědoměle...

Pašije (18.4.2019, 15:25)

Biblická evangelijní zpráva o umučení Ježíše Krista (z latinského passio - utrpení).