/ Recepty / Nádivka, svítek a polévka z jarních bylin
Nádivka, svítek a polévka z jarních bylin
- Velikonoční nádivka
Do vývaru z uzeného masa namočíme nakrájené žemle. Pak je vymačkáme, přidáme do másla utřeného se žloutky. Dobře promísíme a přidáme měkké maso nakrájené na kostičky, pažitku a nakonec sníh z bílků. - Svítek s mladými kopřivami
Tuk třeme se žloutky a solí a přidáváme střídavě mouku s práškem a mléko. Nakonec vmícháme sníh a usekané kopřivy. Dáme péci do vymaštěné, moukou vysypané pánve nebo formy a stejnoměrně upečeme. Krájíme na plátky a podáváme k zelenině (špenátu) nebo krájíme na kostky a dáváme jako vložku do bujónu nebo hovězí polévky. - Zelená polévka z jarních bylinek
Na Zelený čtvrtek bylo zvykem jíst něco zeleného. Nejčastěji to byl salát z mladých kopřiv spařených horkou vodou. Původ však není odvozen od názvu Zelený čtvrtek (ten vznikl až časem přesmyčkou z německého výrazu pro "lkavý" čtvrtek). Inspirace zřejmě přišla z židovské sederové večeře, kterou o slavnostech Pesach slavil i Ježíš se svými učedníky. Při ní se jí totiž hořké byliny (např. salát, křen) připomínající hořkost otroctví. Obyčejně se poprvé vařila zelená polévka z jarních bylinek. K její přípravě hospodyně používaly libeček, popenec, řebříček, ale také fialkové a jahodové listí.