SLAVNOST ZMRTVÝCHVSTÁNÍ JEŽÍŠE KRISTA

/ Recepty / Mazanec

Mazanec

Velikonoční mazanec - recepty krok za krokem

Mazanec odedávna patří k Velikonocům. Je to bochánek vyrobený ze sladkého kynutého těsta, které je obdobné těstu na vánočku a zpravidla obsahuje: hladkou mouku, cukr, máslo, žloutky z vajíček, droždí, mléko, vanilkový cukr, rozinky, mandle, muškátový květ (na rozdíl od vánočky) a citronovou kůru.
Mazanec byl vítanou velikonoční pochoutkou zvláště pro naše předky, kteří se před Velikonocemi postili nejen od masa, ale mnohdy i od mléka a vajec - které právě mazanec obsahují.
Na této stránce naleznete několik osvědčených receptů na velikonoční mazanec. Recepty jsme se ve spolupráci s autory (res. autorkami) snažili koncipovat tak, aby výrobu a pečení zvládli i naprostí začátečníci v pečení. Receptům tedy náleží označení: "krok za krokem".

 

  • Osvědčený recept na výborný mazanec od Marie z Vokovic

    Potřebujeme tyto ingredience:

    - 1/4 l teplého mléka
    - 3 dkg cukru (nebo 3 kostky cukru)
    - 5 dkg droždí
    - 20 dkg másla (nebo Hery)
    - 3 žloutky
    - 18 dkg moučkového cukru
    - 1 kg polohrubé mouky
    - špetka soli
    - lžíce rumu
    - 1 prášek do pečiva
    - (může být i nastrouhaná citronová kůra a i trochu muškátového květu)
    - voda

    Jak na to – postup krok za krokem:

    Udělat kvásek
    - 1/4 l teplého mléka
    - 3 dkg cukru (nebo 3 kostky cukru)
    - 5 dkg droždí.
    Kvásek vzejde,cca 5 - 10 min.

    V jiné míse smícháme:
     - 20 dkg másla (Hery)
    - 3 žloutky
    - 18 dkg moučkového cukru
    - 1 kg polohrubé mouky
    - špetka soli
    - lžíce rumu
    - 1 prášek do pečiva
    - můžeme přidat i nastrouhaná citronovou kůru a trochu muškátového květu
    - přidáme kvásek a vypracujeme těsto
    - většinou je třeba přidat vodu (ale opatrně,aby se "neutopil mlynář"), protože záleží na druhu mouky

    Těsto musí být hladké a nelepit se na mísu ani na ruce. Kyne min. hodinu . Mělo by vykynout asi o polovinu. Pak z těsta udělat (velikonoční) bochánek nebo vánočku.

    Na plechu nechat ještě asi 20 min. kynout.

    Těsně před pečením potřít rozšlehaným vejcem a posypat ořechy nebo mandlemi.

    Péct ve vyhřáté troubě na 200 stupňů. Když se plech do trouby, tak ji stáhnout na teplotu cca 160.

    Péct cca 40 až 45 min. podle velikosti.

    Chce to hlídat :-)

     

  • Mazanec Mariannin - recept krok za krokem (autor: Marianna M.)

    Potřebujeme:

    500 g hladké mouky (může být i polohr. či smíchaná, ale z hladké je lepší)
    100 – 12O g cukru
    100-120g tuku (másla nebo Hery)
    2 žloutky
    40 g droždí- (kvásek: do trochy vlažného mléka s trochou cukru rozdrobit droždí, mírně posypat moukou, nechat vykynout)
    asi 1/8 l mléka (dle potřeby trochu přidat)
    sůl –1 menší lžička (používám z umělé hmoty)- bez soli je těsto nechutné!
    vanilkový cukr
    rozinky
    nakrájené oloupané mandle
    špetku muškátového květu (na rozdíl od vánočky)
    citronová kůra
    rozšlehané vejce s trochou mléka na potření hotového mazance
    nakrájené či plátkové mandle na povrch (dají se koupit)

    Jak na to:

    Mouku s cukrem, vanilk.cukrem, citronovou kůrou, solí, muškát.květem, rozinkami a mandlemi dobře promícháme.

    Žloutky rozmíchané v mléce, přilijeme do důlku v mouce, přidáme změklý tuk, trochu vmícháme a přidáme vzešlý kvásek.

    Vše dobře promícháme a hněteme - buď vařečkou (to je těžší), nebo rukama. Těsto musí být poměrně tuhé (přidáváme proto mléko podle potřeby).

    Když je těsto hladké, trochu posypeme moukou a dáme pod utěrku k teplu kynout. Může to trvat i dvě hodiny (pokud těsto není moc v teple, můžeme ho nechat přes celou noc a teprve ráno formovat a péct).

    Těsto po vykynutí vyjmeme, na vále utvoříme bochánek, dáme na plech, pokrytý pečícím papírem a ještě chvíli necháme odpočinout.

    Pak ostrým (nejlépe namočeným) nožem utvoříme uprostřed kříž (hlubokým řezem).

    Mazanec potřeme rozšlehaným celým vejcem s trochou mléka a poklademe mandlemi.

    Vložíme do vyhřáté trouby (asi na 200 stupňů.) Asi po 10 či 15 min. zmírníme a pečeme dozlatova. Pokud na povrchu rychle tmavne, můžeme ho přikrýt pečícím papírem nebo alobalem. Zkoušku upečení provádíme propíchnutím špejlí - pokud na ní nejsou zbytky těsta, je hotovo.

    Mazanec lze uchovat i několik týdnů, dobře se proleží. Je třeba jej zabalit do papíru či utěrky, vložit do mikrotenového sáčku a uložit v chladnu či v lednici.

  • Samovýroba mazance od Pavlovy ženy Boženy
    (autor textu: Pavel L. - dědek, autor mazance: jeho žena Božena)

    Pokud se vrhnete na dráhu samovýroby mazance, bude třeba zachovat následující postup.

    Na dva mazance potřebujeme:

    máslo 22 dkg
    cukr 22 dkg
    žloutky 4
    mléko - slabší půllitr
    droždí 6dkg
    mouka polohrubá 1kg
    citronová kůra
    vanilkový cukr
    rozinky 10 dkg (nejlépe večer oprat a namočit do RUMU!)
    sekané oloupané mandle 5dkg
    sůl 1 dkg
    trouba vyhřátá cca 220 C

    Jak na to:

    A) Utřít 22 dkg másla, 22 dkg cukru a 4 žloutky.

    B) Výroba kvásku (celkem je potřeba slabší půllitr mléka) - kvásek vyrobíme z menší části mléka tak, že dáme trochu cukru, rozdrobíme droždí (6dkg) a zalejeme částí vlahého mléka. Přikryjeme utěrkou a dáme k teplu.

    C) K utřenému tuku s cukrem a žloutky přisypeme 1kg polohrubé mouky, přidáme vzešlý kvásek, citronovou kůru, vanilkový cukr, 10 dkg rozinek (nejlépe večer oprat a namočit do RUMU!). Dále přidáme cca 5dkg sekaných oloupaných mandlí asi 1 dkg soli, zbytek méka z toho menšího půllitru a zaděláme tužší těsto, které necháme kynout.

    D) Z vykynutého těsta vytvarujeme 2 bochánky mazance, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými loupanými mandlemi. Necháme bochánky ještě kynout a dáme péct.
    Zapomněl jsem ještě dodat: až budou bochánky (budoucí mazance) vytvarované, mají se jejich vrcholy mírně naříznout do tvaru kříže o velikosti cca 2cm. Ne více, protože při větším záběru se mazance rozšklebějí a je po estetickém dojmu - tak pravila moje žena Božena (a jak známo má skoro vždycky pravdu).

    E) Trouba vyhřátá cca 220 C a když dáme bochánky dovnitř, stáhneme troubu na 150 C a pečeme v naději, že se dílo podaří.

    Tak honem zástěru a do práce. Doufám, že se v tom návodu vyznáte. Pavel L. (dědek)

    Poznámka: Vlastně jsou ale dvě možnosti získání mazance. Ta první je schůdnější a skýtá větší jistotu zdárného konce a ta druhá je zajímavější, protože pokud neholdujete kulinářskému umění a jste ryzí amatér, může to být tak říkajíc "sázka do lotynky" s výsledkem nejistým. Takže první možností je nákup hotového tovaru kdekoliv. Event. nákup hotového tovaru vynikající jakosti v mírných cenách prostřednictvím mojí ženy Boženy (kontakt mají v redakci velikonočního webu).
    Druhá možnost: samovýroba mazance - viz návod výše.
    Na dovysvětlenou. Návod na mazanec se "tváří", jako bych byl tvůrcem tohoto tovaru. Je to hluboký omyl, jsem jen prodloužená ruka, či spíše rádiem řízený robot "Emil" značně poruchový. Operátorem je moje žena Božena. Zdravím P.L. - dědek.

  • Mazanec Jitčin - recept krok za krokem (autor: Jitka F.)

    Potřebujeme:

    1 kg polohrubé mouky
    220 g tuku
    220 g cukru
    4 žloutky
    60 g droždí
    necelý 1/2 l mléka
    1 lžička citronové kůry
    1 sáček vanilkového cukru
    2 lžičky mletého fenyklu
    40g rozinek
    10g soli
    navrch 70 g mandlí a půl vejce na potření

    Jak na to:

    Mouku nasypeme do zadělávací mísy, uprostřed uděláme dolík až ke dnu, do něj nadrobíme droždí a zasypeme 40 g cukru. Zalijeme teplým mlékem (ne horkým ani na studeným), necháme min. 10 až 15 minut vykynout. Pak postupně pomalu vmícháme další mléko, cukr, rozehřáté ale ne horké máslo, žloutky, sůl, koření, rozinky, citronovou kůru, fenykl a vanilkový cukr. Těsto můžeme nechat během přidávání surovin krátce odpočívat. Někdy zpočátku řidší testo tak během hnětení zahoustne. Vypracujeme vláčné těsto, které se nebude lepit ke stěnám mísy. Můžeme ho lehce zaprášit moukou, pak mísu přikryjeme utěrkou, aby zvrchu neosychalo a necháme na teplém místě pomalu kynout. Když vykyne asi na dvojnásobné množství, vařečkou ho opatrně několikrát podebreme a obrátíme,pak ho necháme znovu kynout.

    Připravíme si plech vymazaný tukem, když těsto znovu dvojnásobně vykyne, upravíme z něj na plech dva stejně velké bochánky, které necháme znovu vykynout. Můžeme je také dát na plech na pečící papír, snadno je pak při pečení otočíme, aby se ropekly pravidelně.

    Pak je pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nakrájenými mandlemi, které jsme předtím spařili a oloupali. Do středu vykynutých bochánků můžeme nožem udělat malý křížek. Příliš velký by mohl při pečení způsobit, že ba se mazanec rozpadl na několik částí.

    Troubu rozehřejeme na 250 stupňů, teprve pak do ní mazance vložíme. Při pečení ještě více nabydou. Asi po 10 minutách troubu zmírníme na 200 stupňů a mazance dopékáme podle velikosti ještě asi 30-45 minut. Po upečení mazance vyndáme z trouby zchladnout a píchneme do nich několikrát špejlí, aby se těsto uvnitř nesrazilo.

    Poznámka: Mazanec vždycky všem chutná, tak doufám že to není jen tím předešlým čtyřicetidenním půstem :-)
     
  • Mazanec z Prostějova, z Hané, z Moravy (autor: Jana Hrušková z Prostějova, z Hané :-)

    Potřebujeme:

    750 g polohrubé mouky
    150 g moučkového cukru
    3/8 l mléka
    40 g droždí
    2 žloutky
    150 g másla (může být Hera nebo podobný tuk)
    50 g rozinek (spaříme je horkou vodou a můžeme namočit do trošky rumu)
    50 g mandlí (spařených, oloupaných a pokrájených na nudličky)
    sůl, vanilkový cukr, kůra z jednoho citronu
    vejce na potření
    tuk na plech (pokud nepoužijeme pečicí papír)

    Jak na to:

    Tuk rozpustíme a necháme chladnout. Mouku s cukrem prosejeme do mísy, trochu osolíme, přidáme vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z jednoho menšího citronu. Z poloviny mléka, droždí, lžíce cukru a trošky mouky uděláme kvásek, a když vykyne, vlijeme jej do mísy. Přidáme žloutky rozmíchané ve zbylém mléce a nakonec rozpuštěný tuk. Zpracováváme v míse širší vařečkou, potom těsto přendáme na pomoučený vál a dopracujeme rukama. Těsto musí být tužší, hladké a nesmí se chytat válu. Dáme je zpět do mísy, povrch poprášíme trochou mouky, mísu zakryjeme utěrkou a necháme těsto na teplém místě asi hodinu kynout. Potom těsto převálíme, přidáme do něj rozinky a polovinu mandlí a necháme znovu kynout. Z vykynutého vyválíme kulatý bochánek, dáme na plech potřený tukem nebo pokrytý pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 až 20 minut kynout. Potom povrch bochánku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými mandlemi, a když trochu zaschne, nakrojíme jej ve středu ostrým nožem do tvaru kříže. Můžeme jej také nastřihnout ostrými nůžkami. Dáme do středně vyhřáté trouby (asi 180°), po 5 minutách zmírníme na 150°a pečeme asi 50 minut. Pokud se začne na povrchu příliš prudce zabarvovat, pokryjeme jej pomaštěným papírem nebo alobalem. Před koncem pečení vbodneme do bochánku v nejvyšším místě špejli, a pokud se na ni už těsto nelepí, je mazanec upečený.

    Poznámka dcery Kristiny: Jednoznačně nejlepší! :-)

     

  • Mazanec Angeluse Františka Jeřábka - recept (autor: Angelus František Jeřábek, OFM Conv)

    Do mísy dáme 30 dkg másla anebo jiného tuku, 20 dkg cukru, citronovou, pomerančovou kůru, 6 až 8 žloutků, 1 dkg soli, rumu, višňovky, dobře rukama vypracujeme. Ze 4 dkg kvasnic vykynutý kvásek, trošku muškátového květu tlučeného anebo oříšku, vanilku. 1 kg přesáté teplé mouky, očištěné hrozinky. Opařené krájené mandle, krájený citronát. Mléka dle potřeby.

    Slabší těsto jako na vánočku rukama dobře vypracuj a nech zkynout. Rozděl buďto 1, anebo více krájej a vyválej v bochánek(ky). Klaď na potřený plech. Nech zkynout, potři rozšlehaným vejcem a pěkně peč. Pečený(é) potři cukrovou vodou, posypme cukrem a nechejme v troubě 6 až 7 minut, aby ten cukr se dobře na těsto přilepil a nepadal dolů.

    Poznámka: Nežli dáme mazanec péci, nožem na vrchu nařízneme kříž.

    Autor: Angelus František Jeřábek, OFM Conv., z knihy "Klášterní kuchařka", kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství. Další recepty z klášterní kuchařky naleznete zde.

  • Mariin velikonoční bochánek (autor: Marie J.)

    Potřebujeme:

    1/2 kg hladké mouky
    7 dkg cukru
    8 dkg másla
    2 žloutky
    3 dkg droždí
    2 g prášku do pečiva
    trochu mléka
    1/2 dkg soli
    trochu citrónové kůry
    3 dkg rozinek
    2 dkg mandlí.

    Jak na to:

    V hrnku rozmícháme kvasnice s cukrem, přidáme trochu vlahého mléka a mouky a připravíme řídké těstíčko, necháme dobře zkynout.

    Do misky prosijeme hladkou nebo polohrubou mouku s trochou prášku do pečiva a pak přidáme cukr, strouhanou kůru, sůl, vykynuté kvasnice, žloutky, vlahé rozpuštěné máslo a mléko.

    Těsto zaděláme vařečkou, pak je přendáme na pomoučněný vál a dobře vypracujeme, aby se nechytalo válu.

    Dáme zpět do misky a zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu. Těsto je dobře vykynuté, když prstem vtlačený důlek se pružně vyrovná. Do těsta přidáme rozinky, uděláme bochánek, položíme na vymaštěný plech a necháme ještě čtvrt hodiny kynout. Pak povrch pomažeme rozšlehaným vejcem a když zaschne, nůžkami uprostřed rozstřihneme kříž.

    Povrch posypeme mandlemi, které jsme spařili v horké vodě a nakrájeli na nudličky.

    Bochánek pak dáme do vyhřáté trouby a pečeme. Bochánek po zapečení zvolna propékáme při sníženém příkonu tepla - celkem asi 3/4 až 1 hodinu. Vpíchnutím párátka poznáme, je-li propečen. Na dřívku se nesmí zachytit těsto.

  • Mazance od Bohunky (2 ks střední velikosti)

    Ingredience:

    60 dkg polohrubé mouky
    1 kostka droždí
    1 prášek do pečiva
    50 g rozinek
    6 lžic zakysané nebo sladké smetany
    3 vejce
    10 dkg cukru krupice
    15 dkg Hery
    Špetka soli
    Plátky mandlí a drobenka


    Popis práce:

    Všechnu mouku dáme do větší mísy a smícháme ji s práškem a cukrem. Kvásek si připravíme , tak že v mouce uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko, rozmícháme v něm nadrobené droždí, přidáme špetku soli a necháme 15 min. kynout. Pak přidáme 2 vejce a zamícháme všechnu zbylou mouku. Zpracováváme až se těsto nelepí na stěny mísy, mělo by být tužší. Posypeme moukou a zakryjeme utěrkou a necháme kynout 1hodinu.
    Z těsta pak vytvoříme bochánky. Není dobré těsto dlouze zpracovávat. Bochánky dáme na plech s pečícím papírem, který potřeme trochou Hery a pak je necháme ješte 15 min. kynout. Před pečením posypeme mandlemi a drobenkou.
    Pečeme 45 min na 180 C.

Ježíš je bratrem všech trpících a plačících lidí (4.4.2023, 12:51)

Ježíš je bratrem všech trpících a plačících lidí
Ježíš „zakusil ponížení“ v celé jeho hloubce a intenzitě, a proto se může stát bratrem všech trpících a...

Nádivka, svítek a polévka z jarních bylin (4.4.2023, 12:20)

Tradiční slané velikonoční recepty

Velikonoční jehněčí pečínka (4.4.2023, 12:20)

Chcete si na zelený čtvrtek připravit hostinu po vzoru Poslední večeře? Neměl by na ní chybět Velikonoční beránek....

Také nevíte, proč jsou Velikonoce nejvýznamnějším křesťanským svátkem? (4.4.2023, 12:20)

Proč se jí špenát na Zelený čtvrtek? A proč je ten čtvrtek vlastně zelený? Na tyto a další otázky odpovídal biskup...

Lockdown-korona-Velikonoce (4.4.2023, 12:20)

Pandemie čínské chřipky nám zkřížila plány a přinesla mnohé změny.  Tak také i letošní Velikonoce budou jiné, než...

Velikonoce den po dni (4.4.2023, 12:20)

Jednotlivé dny Velikonoc (4.4.2023, 12:16)

Jednotlivé dny Velikonoc
Kristův kříž je jako maják a znamení naděje, která neklame. Ujišťuje nás, že u Boha se neztratí ani jedna slza, ani...