Maria zůstala s Ježíšem u kříže, i když ostatní utekli. Je nutné se naučit, jak být nablízku utrpení, jak zvládat situace, kdy přijde bolest. Je potřeba objevit soucit. Být soucitný znamená kráčet s těmi, jež sužuje bolest, rozumět jim a těšit je, a především je milovat a zůstávat s nimi...

***

Je nutné se naučit, jak být nablízku utrpení, jak zvládat situace, kdy přijde bolest. Je potřeba objevit soucit. Ježíš staví soucitné jednání do středu nového života, který nám přišel dát:  „Buďte milosrdní, jako je milosrdný váš Otec! Nesuďte a nebudete souzeni, nezavrhujte, a nebudete zavrženi. Odpouštějte, a bude vám odpuštěno“ (Lk 6,36-37).

Být soucitný znamená kráčet s těmi, jež sužuje bolest, rozumět jim a těšit je, a především je milovat a zůstávat s nimi tak, jako Maria zůstala s Ježíšem u paty kříže (srov. Jan 19). Měla v sobě sílu lásky, která jí umožnila, aby zůstala i tehdy, když ostatní utekli.

Když se nic
nedá dělat,
je třeba nedělat
… nic

Maria stojí pod křížem a je nablízku svému synu. Nedělá vůbec nic a ani pro něj nemůže nic udělat. Jen tam je a stojí mu nablízku. Hledí na něj.  Prožívá jeho agónii, ale zároveň ho svýma očima povzbuzuje a posiluje.

Maria neupadá do smutku, nestahuje se sama do sebe. Je tam a podporuje Ježíše až do úplného konce. Společně prožívají tajemství vykoupení. Ježíšova slabost a zranitelnost ji nepohoršují.

Maria nás učí, že když jsme v přítomnosti dítěte nebo dospělého, který je naprosto zlomený a plný mučivé úzkosti, člověka, pro kterého, zdá se, nemůžeme nic udělat, je důležité zůstat mu nablízku, být s ním. Svou přítomností, vřelou a láskyplnou přítomností, můžeme takovému člověku dodat sílu a pokoj, můžeme mu pomoci, aby vytrval.

Se svolením zpracováno podle knihy Jean Vanier, Krása lidskosti,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství. Redakčně upraveno.

Tento text ve formátu PDF k vytištění (a použití např. na nástěnku):
310-maria-bolestna-n-2017.pdf
Rozcestník k dalším textům na nástěnky naleznete zde